Inspectia inopinata a Consiliului Concurentei se poate transforma oricand dintr-un eveniment posibil si, mai degraba, probabil, intr-un fapt actual. Un asemenea eveniment poate avea consecinte semnificative asupra oricarei afaceri, motiv pentru care trebuie tratat cu sporita atentie. Implementarea unor masuri din timp in acest sens poate face diferenta dintre aplicarea unei amenzi, de regula severa, sau inexistenta acesteia.
„Ghidul inspectiei inopinate a Consiliului Concurentei” propune un set minim de masuri care pot ajuta un operator economic sa treaca cu bine prin furcile caudine ale unei descinderi a inspectorilor de concurenta. Pornind de la conduita de care trebuie sa dea dovada personalul intreprinderii si pana la pasii ce trebuie urmati intr-o atare situatie, autorii abordeaza pe larg regulile de “asa da” si “asa nu” dupa care trebuie sa se ghideze intreprinderea inspectata.
Recursul amplu la doctrina si jurisprudenta nationala si europeana, coroborat cu analiza legislatiei primare si secundare aferente dreptului concurentei releva imprejurarea ca cele trei texte de lege analizate acopera, in fapt, un domeniu vast de aplicare. Dintr-o asemenea perspectiva, recomandarile autorilor au vocatie de aplicabilitate imediata, ele putand fi puse cu usurinta in practica.
Este prima lucrare publicata in Romania care analizeaza exclusiv conduita recomandata in cazul unei inspectii inopinate.
A se vedea, pentru mai multe detalii si Legislatia concurentei. Comentarii si explicatii
Puncte forte:
• probleme pe care le ridica o inspectie inopinata: scopul inspectiei, ordinul de inspectie, privilegiul „legal”
• prezentarea prerogativelor Consiliului Concurentei in astfel de situatii
• recomandari cu privire la obligatia de cooperare
• inspectia informatica
• modele de acte incheiate cu ocazia desfasurarii inspectiei
• cazuistica europeana relevanta
• tabel legislativ
• glosar de termeni
• recomandari finale cu privire la conduita personalului entitatii supuse inspectiei
• ample referinte bibliografice
Despre autori:
Germin Petcu este avocat (Baroul Bucuresti), implicat in majoritatea investigatiilor semnificative derulate de Consiliul Concurentei in ultimii ani, reprezentand in fata Consiliului Concurentei/instantelor de judecata actori din piata telecom, pharma & healthcare, piata de retail electrice si electrocasnice, piata IT, piata media, piata energiei electrice, piata serviciilor de securitate; lector si trainer in dreptul concurentei.
Calin Dobre este avocat (Baroul Bucuresti), implicat in investigatii ale Consiliului Concurentei privind piata energiei electrice, piata serviciilor de securitate, precum si in numeroase litigii de drept comercial & societar, financiar-bancar, pharma & healthcare, transport, insolventa.