Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Ocrotirea libertatii si integritatii sexuale a persoanei in context national, european si international

ISBN/ISSN: 978-606-18-0992-9
Editura: C.H. Beck
49,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

De-a lungul istoriei, dreptul penal se constituie ca o recunoastere a faptului ca societatea a manifestat permanent o preocupare pentru ocrotirea valorilor ei fundamentale, in contextul existentei in randurile sale a unor factori umani negativi capabili sa submineze echilibrul social si o buna convietuire. Ignorand pericolul unor astfel de tendinte si fara o riposta cat mai eficienta impotriva actiunilor sociale distructive, societatea ar inregistra, desigur, un regres. Cu toate acestea insa, in cadrul actiunilor si masurilor de combatere a fenomenului infractional, intr-o societate moderna, trebuie respectate atat drepturile victimei, cat si cele ale agresorului.

Ocrotirea libertatii si integritatii sexuale nu reprezinta o tema noua, inedita, ci, mai degraba, o constanta importanta prezenta pe parcursul intregii istorii a dreptului penal. Desigur, contextul si modalitatile de realizare ale acestei problematici s-au modificat de nenumarate ori in functie de epoca si de cerintele de politica penala specifice unui astfel de interval istoric.

Consideram necesare analizarea problemelor legislatiei penale in materie, identificarea lacunelor existente, precum si examinarea obstacolelor cu care se confrunta legiuitorul in procesul de modernizare a reglementarilor nationale in vederea uniformizarii dreptului la nivel european si pe fondul amplorii deosebite pe care protectia drepturilor omului a luat-o in ultimii aproximativ 60 de ani.

Libertatea si integritatea sexuala sunt legate de viata sociala in ansamblu in masura in care acestea intra in sfera normativitatii sociale, iar in concret sunt dependente de contextul in care sunt amplasate. In ultimele decenii, ocrotirea libertatii si integritatii sexuale s-a impus categoric ca un concept central indiferent de natura perspectivei teoretice din care este abordat, dobandind un rol privilegiat si fiind totodata coplesit de multiplele perspective pe care le poate oferi tratarea lui.

Din cuprins
•    ocrotirea libertatii sexuale si de orientare sexuala a persoanei in plan international
•    dreptul la intimitate in jurisprudenta Curtii Supreme a S.U.A.
•    cateva consideratii privind violul conjugal
•    agresiunea sexuala
•    politica europeana privind libertatea si orientarea sexuala a persoanei
•    consecintele infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale asupra victimelor

Despre autor
Andrada NOUR este lector universitar doctor, Facultatea de Drept, Universitatea „Hyperion” din Bucuresti.
 

Detalii tehnice
Data aparitiei05 aug. 2020
Categorie generalaStudii si monografii
Numar pagini228
Tip coperta165x235 mm, Carte brosata