Protectia mediului marin impotriva poluarii cu hidrocarburi

Prevenirea, limitarea efectelor, angajarea raspunderii
ISBN/ISSN: 978-606-522-262-5
Editura: Hamangiu
versiunea tiparita
47,20 lei
Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata
versiunea digitala
  Incidentele de navigatie reprezinta principala cale prin care hidrocarburile se metamorfozeaza dintr-o sursa de energie intr-o sursa de poluare.

  Amploarea unora dintre aceste incidente a atras “celebritatea” navelor implicate, impulsionand totodata configurarea mecanismelor internationale de protectie a mediului marin impotriva poluarii cu hidrocarburi. Naufragiile unor petroliere, precum Torrey Canyon (18 martie 1967), Amoco Cadiz (16 martie 1978), Exxon Valdez (24 martie 1989), Erika (11 decembrie 1999) si Prestige (13 noiembrie 2002), constituie, astfel, repere fundamentale pentru un proces evolutiv ale carui acumulari cantitative si calitative se intind pe o perioada de peste 40 de ani.

  Rezultatul acestei evolutii il constituie sistemul actual de protectie a mediului marin impotriva poluarii cu hidrocarburi. Sistemul evocat presupune o retea alcatuita din cateva zeci de reglementari, elaborate la nivel international (universal si regional), la nivelul Uniunii Europene si la nivel national, menite sa creeze instrumente juridice adecvate pentru prevenirea poluarii cu hidrocarburi a mediului marin, pentru eliminarea sau, dupa caz, limitarea efectelor acesteia, precum si pentru angajarea raspunderii poluatorului si repararea prejudiciilor cauzate prin poluare atat persoanelor, cat si mediului insusi.

detalii
WhatsApp Phone