Cluj Tax Forum Journal nr. 3/2020, cel de-al doilea numar de pandemie, pastreaza fiscalitatea in aceeasi atmosfera existentialista creata in Cluj Tax Forum Journal nr. 2/2020. Observam ca blazarea si asumarea pozitiva a conditiei ca optiuni posibile isi pot gasi cu usurinta locul si in forumul fiscal (cu bolovan cu tot, Sisif este prezent si aici) si pot tulbura linistea chiar si in acele institutii ce ne apar, la o prima vedere, pragmatice si lipsite de framantari filosofice, cum ar fi Taxa pe valoare adaugata. Astfel, odata transpusi in acest context, vom putea afla, printre altele, din paginile Cluj Tax Forum Journal nr. 3/2020:
– cum absurdul administrativ devine absurd judiciar,
– cum suprematia formei este o realitate a fiscalitatii aplicate,
– cum o intrebare precum: „Abuzul anti-abuz este sanctionabil?” nu este doar un joc de cuvinte, ci chiar o adevarata dilema,
– cum pot fi salvgardate drepturile subiective in procedurile administrative sau
– de ce articolul 11 din Codul fiscal poate fi considerat infam.
Iar la final putem ramane in gand cu cateva deziderate si o indrumare catre reflectie propusa in Editorialul acestui numar:
„Ar trebui sa avem un acces efectiv la dosarul inspectiei fiscale, pentru a cunoaste sursa acuzatiilor in materie fiscala.
Ar trebui asigurat un spatiu al negocierii cu Fiscul (...)
Ar trebui sa avem transparenta normativa si administrativa. Dreptul nu este doar o suma de simboluri lingvistice, de juxtapuneri de texte, ci trebuie sa semnifice in primul rand viabilitatea si omogenitatea normativa. Finalitatea dreptului nu este una pur formala, ci functionala, pragmatica.
Ar trebui ca dispozitiile art. 21 din Legea contenciosului administrativ sa nu fie doar figurative. Ar trebui ca acest text normativ sa fie trecut sub simbolul admisibilitatii ori de cate ori instantele nationale omit sa valorizeze dreptul material european sau jurisprudenta C.J.U.E. (...)
Tema de reflectie pe care o propun este urmatoarea: cu ce simboluri asociem ultima noastra experienta judiciara in contenciosul fiscal? Sunt simbolurile Binelui juridic sau macar ale normalitatii, ori ale echivocului juridic, cel mai periculos „mood” in Juridic?” (Septimiu Ioan Put)
EDITORIAL
Septimiu Ioan PUT / Despre simbolismul procesului fiscal
NOUTATI FISCALE
ARTICOLE
Septimiu Ioan PUT / Filosofia absurdului sau despre suprematia formei in deducerea TVA
Cosmin Flavius COSTAS / Infamul articol 11 din Codul fiscal. Inedite evolutii recente
Roxana MARGULESCU / In cautarea interpretarilor privind aplicarea TVA pentru operatiunile de comert electronic
Bogdan IONITA / Criteriile jurisprudentiale privind daunele morale acordate pentru leziuni suferite in accidente de circulatie in temeiul asigurarii obligatorii de raspundere civila auto
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MAI – IUNIE 2020
Septimiu Ioan PUT,
Cosmin Flavius COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE
JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
MAI – IUNIE 2020
Alexandra Maria MURESAN
CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN / Regimul tichetelor cadou acordate cu prilejul campaniilor de marketing
RECENZII
Cosmin Flavius COSTAS / EU Tax Law – Direct Taxation, ed. a 8-a, Ed. International Bureau of Fiscal Documentation (I.B.F.D.), Amsterdam, 2020 – Marjaana Helminen