Cu ganduri dintr-o vara mult asteptata, Cluj Tax Forum Journal aduce in acest numar (2/2021) vesti numai bune de chibzuit dupa vacanta. Asadar, va invitam la un capitol de fiscalitate cu/despre nomazi digitali, gig economy, preturi de transfer, respectarea principiului securitatii juridice de catre instantele penale si chestiuni fiscale prealabile in procesele penale, regimul fiscal al cheltuielilor cu transportul angajatilor si impozite pe serviciile digitale.
● In conditiile in care veniturile unor companii multinationale le asaza pe acestea la nivelul unor economii mici sau medii, interesul pentru impozitarea acestor companii este major. In editorialul acestui numar sunt abordate evolutiile recente la nivel mondial, intre presiunea unor impozite pe serviciile digitale si contra-ofensiva administratiei americane pentru stabilirea unui nivel minim de impozitare a companiilor multinationale la nivel mondial.
● In cadrul sectiunii Noutati fiscale, sunt mentionate cateva dintre evolutiile recente la nivel fiscal din Uniunea Europeana si din lumea fiscalitatii internationale: noile Orientari (Guidelines) in materie de TVA, disponibile din 12 martie 2021; Raportul OCDE din 19 aprilie 2021 privind economia partajata (shared economy) si economia de angajament (gig economy) si modelarea politicii TVA pentru a raspunde noilor provocari; noile reguli privind comertul electronic care se vor aplica in Uniunea Europeana cu incepere de la 1 iulie 2021.
● Cine sunt „nomazii digitali”? Si cum ii impozitam? Intr-o lume in care conceptele se relativizeaza, munca dintr-un birou pare sa devina monotona. Iar cum un birou poate fi usor stabilit si pe o plaja din Thailanda, si intr-un refugiu din Anzi si intr-un arondisment parizian animat de cafenele, categoria nomazilor digitali incepe sa numere tot mai multi adepti. In contextul unei discutii mai largi despre veniturile care nu apartin niciunui stat si eforturile de clarificare a modului de impozitare la nivel mondial, autorii incearca sa clarifice concepte precum nomad digital si economie de angajament (gig economy) si sa intuiasca regulile actuale aplicabile pentru impozitarea nomazilor digitali.
● Preturile de transfer incep sa devina o realitate constanta in materie fiscala, iar o incursiune in aceasta materie (articol in limba engleza) este de maxim interes, in special pentru practicienii dreptului fiscal.
● In urma publicarii motivarii in extenso a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 102 din 17 februarie 2021, care impune si instantelor penale respectarea principiului securitatii juridice, se nasc o serie de intrebari legitime in legatura cu modul in care se vor valoriza de acum incolo, in procesele penale, chestiunile fiscale prealabile.
● De la inceputul lui 2021, contribuabilii au la dispozitie o noua procedura in cadrul careia isi pot valoriza drepturile, anume procedura reexaminarii deciziei de solutionare a contestatiei fiscale. Un instrument util, dar deocamdata necunoscut. In paginile Cluj Tax Forum nr. 2/2021 veti gasi abordarea unor aspectele incipiente specifice acestei proceduri.
● Regimul fiscal al cheltuielilor cu transportul angajatilor. Decontarea de catre angajator a contravalorii transportului angajatilor la si de la locul de munca constituie o forma comuna de stimulare adoptata de companii datorita regimului sau fiscal favorabil. In rubrica de consultanta fiscala sunt expuse atat avantajele, dar si capcanele la care sunt expusi angajatorii care adopta aceasta maniera de remunerare.
● Sub semnatura doamnei profesor Mihaela Tofan, acest numar se inchide cu o recenzie a lucrarii Drept financiar, ed. a III-a, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021 (autor: COSMIN FLAVIUS COSTAS).
CLUJ TAX FORUM JOURNAL NR. 2/2021
EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS/ Reforma fiscala globala. Un nou meniu pentru companiile multinationale?
NOUTATI FISCALE
Comitetul TVA. Noi Orientari publicate
ARTICOLE
Cosmin Flavius COSTAS, Clara DOHOTAR/ Impozitarea nomazilor digitali
Csongor CSURULYA/ Viitorul preturilor de transfer in dreptul fiscal al Uniunii Europene (ENG)
Cosmin Flavius COSTAS, Lia PRICOPE / Chestiunea fiscala prealabila. Cateva observatii in marginea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 102 din 17 februarie 2021
Alin TRAILESCU / Reexaminarea deciziei de solutionare a contestatiei fiscale
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MARTIE – APRILIE 2021
Cosmin Flavius COSTAS/ Alexandra-Maria MURESAN
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
martie – aprilie 2021
Alexandra-Maria Muresan
CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN / Regimul fiscal al cheltuielilor cu transportul angajatilor
RECENZII
Mihaela TOFAN/ Drept financiar, ed. a III-a, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021 – Cosmin Flavius Costas