Intrebari aduse si dezbatute in forumul acestui numar. Sunt, in Romania, la nivelul anului 2021, concepte precum securitate juridica sau stabilitate fiscala doar simple figuri de stil? Care este rolul principiului securitatii juridice pentru un impact de succes al legislatiei fiscale? Pot procurorii sa determine existenta si intinderea impozitelor si contributiilor neplatite si in mod special a TVA fara sa implice sau sa consulte autoritatile fiscale nationale competente? Care este esenta preturilor de transfer, care sunt avantajele si dezavantajele acestui mecanism, care sunt problemele de natura etica pe care acesta le ridica si cum este reflectat domeniul in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene? Care este modul de aplicare al cotele de TVA de 19%, respectiv 5% asupra unor operatiuni complexe?
Noutati fiscale: ● Comisia Europeana propune o noua si ambitioasa agenda pentru impozitarea afacerilor. ● Dintr-un studiu OCDE aflam ca impozitele pe succesiuni, proprietate si donatii ar putea juca un rol mai puternic in combaterea inegalitatii si imbunatatirea finantelor publice. ● Noul program Fiscalis 2021-2027. ● Taxation Trends in the European Union (2021).
Elemente din selectia de jurisprudenta nationala. ● Importanta dreptului la aparare si imperativul ca instanta fiscala sa se asigure ca toti contribuabilii au acces la dosarul administrativ pentru a-si pregati apararea. Probele trebuie administrate complet, iar hotararile judecatoresti trebuie sa se bazeze pe probe si nu pe simple indicii. ● Conform Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fostii asociati si administratori ai unei societati termenul legal pentru introducerea contestatiei fiscale incepe sa curga de la data la care aceste persoane primesc o copie a deciziei de impunere si a raportului de inspectie fiscala asociat, indiferent de imprejurarea ca aceste documente au fost anterior comunicate administratorului sau lichidatorului judiciar al societatii insolvente.
Elemente din Jurisprudenta C.J.U.E. ● Cumul de sanctiuni penale si administrative. Dobanzi aferente unei sume platite de contribuabil in cadrul unei proceduri penale. ● Produse „eliberate pentru consum” intr-un stat membru si detinute in scopuri comerciale in alt stat membru. Persoana platitoare de accize devenite exigibile pentru aceste produse. ● Notiunea de „sediu comercial fix”. ● Procedura falimentului – Reglementare nationala care prevede refuzul automat al deducerii TVA aferente unor operatiuni taxabile anterioare deschiderii acestei proceduri. ● Persoane obligate la plata TVA catre trezoreria publica – Raspundere solidara a destinatarului unei livrari impozabile care si-a exercitat dreptul de deducere a TVA cunoscand ca persona obligata la plata acestei taxe nu o va achita ● Deducerea taxei achitate in amonte in faza de constructie a unei cladiri – Regim de impozitare la cerere – Abandonarea activitatii avute in vedere initial – Regularizarea deducerii taxei achitate in amonte.
Consultanta fiscala. O.U.G. nr. 59/2021 a marcat transpunerea in legislatia nationala a prevederilor art. 2 si 3 din Directiva (UE) 2017/2455 si ale Directivei (UE) 2019/1995 cu privire la anumite obligatii privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distanta. Noile dispozitii modifica regimurile speciale existente in materie de TVA prevazute de Directiva TVA (regimul non-UE, regimul UE) si adauga unul nou (regimul de import). Rubrica din acest numar de consultanta fiscala ofera o prezentare generala a modificarilor care se vor aplica de la 1 iulie 2021.
CLUJ TAX FORUM JOURNAL NR. 3/2021
CUPRINS
EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS / Din nou despre publicitatea fiscala
NOUTATI FISCALE
Comisia Europeana propune o noua si ambitioasa agenda pentru impozitarea afacerilor
ARTICOLE
Cosmin Flavius COSTAS, Lia PRICOPE / Poate stabili procurorul obligatii fiscale in materie de TVA?
Daniela CONSTANTIN-VOROVENCI / Rolul principiului securitatii juridice pentru un impact de succes al legislatiei fiscale
Diana Renata LABAS / Preturile de transfer – cosmarul autoritatilor fiscale si jurisprudenta relevanta a Uniunii Europene
Iulia DOMNITEANU / Puterea unei rapsodii fiscale boeme: TVA si operatiunile complexe
SINTEZA DE JURISPRUDENTA FISCALA NATIONALA
MAI – IUNIE 2021
Cosmin Flavius COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
MAI – IUNIE 2021
Alexandra Maria POP
CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN/ Introducere in pachetul legislativ E-Commerce: Regimul TVA al tranzactiilor de bunuri si servicii catre consumatorii finali
RECENZII
Ioana COSTEA/ Drept fiscal, ed. a III-a, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2021 – Cosmin Flavius Costas