Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Cluj Tax Forum Journal 4/2021

ISBN/ISSN: 2601-5730_04_2021
Editura: Hamangiu
40,00 RON
Disponibilitate: IN STOC

Inteligenta artificiala in administrarea fiscala,
persoana impozabila in materia TVA imobiliare,
● impozitarea veniturilor din valorificarea deseurilor,
● indrumarea si asistenta contribuabililor,
● monedele digitale,
sunt principalele subiecte cuprinse in Editorialul si Articolele Cluj Tax Forum Journal nr. 4/2021.

● La nivel mondial si european, discutia despre folosirea inteligentei artificiale in administrarea fiscala a inceput sa prinda contur, in special in contextul in care utilizarea unor instrumente specifice inteligentei artificiale risca sa aduca atingere drepturilor fundamentale ale contribuabililor. Din perspectiva experientelor anterioare cu fiscul roman, in editorialul acestui numar se atrage atentia asupra potentialitatii unor abuzuri, mai ales atunci cand anumite defecte institutionale nu sunt corectate.
Forma sau fondul determina conceptul de „persoana impozabila” in materia TVA imobiliare? Existenta unui contract de asociere in participatiune intre persoane fizice, una titulara dreptului de proprietate asupra terenului, figurand drept vanzator in contractele de vanzare-cumparare, pe numele careia a fost emisa decizia de impunere, si alta sau altele care au realizat efectiv activitatea economica a generat in practica dificultati de stabilire a persoanei impozabile cu regimul fiscal aferent. Sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene vizeaza chestiunile centrale derivate din contractul de asociere: calitatea de persoana impozabila, dincolo de formalism, asigurarea dreptului de deducere a TVA tinand cont de specificul factual si dreptul de regres al asociatului fata de cei care au exercitat activitatea economica.
Consideratii generale pe marginea noii strategii a Ministerului Finantelor privind indrumarea si asistenta contribuabililor. In acest articol autoarea abordeaza intr-o maniera analitica felul in care Ministerul Finantelor reglementeaza activitatea concreta de indrumare si asistenta a contribuabililor realizata de catre organele fiscale din cadrul A.N.A.F. Sunt propuse solutii si explicatii cu privire la cine poate sa acorde indrumare si asistenta, cu privire la ce aspecte, in ce se concretizeaza activitatea de indrumare si asistenta, si, nu in ultimul rand, care este valoarea juridica a acestei activitati.
Impozitarea veniturilor din valorificarea deseurilor obtinute de catre persoanele fizice in urma unor tranzactii cu colectorii autorizati de deseuri este subiectul decelat in urmatorul articol. In fapt, in speta, interesul a fost directionat spre finantele colectorilor de deseuri, care sunt acuzati de faptul ca nu au retinut la sursa impozit pe venit de 10%, pe baza prezumtiei ca existenta unui numar semnificativ de tranzactii sau a unui nivel semnificativ al contraprestatiilor primite de o persoana fizica denota o activitate economica. Autorul investigheaza chestiunile asociate unei asemenea calificari din punct de vedere procedural si material si examineaza, de asemenea, jurisprudenta relevanta a instantelor fiscale nationale.
Monedele digitale incep sa capete o importanta din ce in ce mai mare, astfel devine semnificativa si nevoia de a stabili reguli fiscale clare, comune, usor de inteles si de aplicat. Totodata se ridica probleme si cu privire la protectia consumatorilor si investitorilor, la integralitatea pietei, evaziune fiscala, spalare de bani si finantarea terorismului, toate acestea fiind ingreunate de nivelul transparentei fiscale oferit de aceasta noua tehnologie. Uniunea Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica doresc reglementarea acestor monede pentru a diminua pierderile si a unifica cadrul legal. Articolul in limba engleza din acest numar dezbate rolul monedelor digitale si provocarile aduse de evolutia tehnologiei in stabilirea unor obligatii fiscale.
Desprinse din celelalte rubrici, deja obisnuite (enumerate mai jos, in Cuprins), amintim succint elementele de jurisprudenta nationala aduse impreuna si comentate in paginile acestui numar:
● o hotarare recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia contencios administrativ si fiscal care valorifica motivul de revizuire prevazut de art. 21 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
● in cadrul unei contestatii la executare a fost lamurita recent, de catre Judecatoria Nasaud, problematica modalitatii de valorificare a unor creante fiscale in cazul unei societati care a intrat si a iesit, succesiv, din procedura insolventei. O asemenea hotarare de principiu este esentiala pentru lamurirea unor situatii des intalnite in practica, in care organele fiscale ignora succesiunea dispozitiilor legale si abuzeaza de posibilitatea de executare silita directa a unor sume care, in mod legal, nu mai puteau face obiectul executarii silite.


CLUJ TAX FORUM JOURNAL NR. 4/2021

CUPRINS

EDITORIAL
Cosmin Flavius COSTAS/ Inteligenta artificiala in administrarea fiscala
Noutati fiscale
OCDE actualizeaza profilurile nationale referitoare la preturile de transfer
Articole
Septimiu Ioan PUT/ O tema de reflectie recurenta: forma sau fondul determina conceptul de „persoana impozabila” in materia TVA imobiliare?
Cristina ONET/ Consideratii generale pe marginea noii strategii a Ministerului Finantelor privind indrumarea si asistenta contribuabililor
Cosmin Flavius COSTAS/ De-a hotii si vardistii la colectarea deseurilor
Alexandra NEAGU/ Reglementarea si impozitarea criptomonedelor in Europa

SINTEZA DE JURISPRUDENTA
FISCALA NATIONALA
iulie – august 2021
Cosmin Flavius COSTAS
REPERTORIUL DE JURISPRUDENTA
IN MATERIE FISCALA AL CURTII DE
JUSTITIE A UNIUNII EUROPENE
iulie – august 2021

CONSULTANTA FISCALA
Sorin ROMAN / Sinteza a modificarilor si completarilor aduse Codului fiscal prin O.G. nr. 8/2021
RECENZII
Ciprian PAUN/ Real Property Taxes and Property Markets in CEE Countries and Central Asia, Ed. Lex Localis Press, Maribor, 2021 – M. Radvan, R. Franzsen, W.J. McCluskey, F. Plimmer

Detalii tehnice
Data aparitiei03 feb. 2022
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini70
Format297x210 mm
Tip copertaCapsata