Odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri penal si de procedura penala, de la 1 februarie 2014 se aplica si noi reglementari privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, stabilite de Legea nr. 254/2013.
Legea nr. 254/2013 reflecta si este in acord cu o serie de documente internationale si europene in domeniu, precum Ansamblul de reguli minime pentru tratamentul detinutilor sau Conventia europeana a drepturilor omului, dar si cu numeroase instrumente ale Consiliului Europei, de la Regulile penitenciare europene la recomandarile Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CTP) care privesc aspecte distincte ale regimurilor penitenciare.
Necesitatea respectarii complexului de reguli europene a condus la imbunatatirea substantiala a reglementarilor referitoare la asigurarea normalitatii regimului penitenciar roman, mai ales in ceea ce priveste dreptul condamnatilor la informare, la sesizari, la plangeri si reclamatii. Mai mult, se pune accentul pe umanizarea pedepsei, pe actiunile socio-educative si pe posibilitatea contactului cu lumea exterioara. Este, totodata, de mentionat imposibilitatea justificarii prin lipsa de resurse a conditiilor de detentie care incalca drepturile omului.
Fata de toate acestea, lucrarea Legea nr. 254/2013 comentata si adnotata este o necesitate. In continutul sau, autorii Aurel Ciobanu, Teodor Manea, Elena Lazar si Dragos Pargaru analizeaza reglementarile actuale ce vizeaza executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate, precum si in ce masura dispozitiile din Legea nr. 254/2013 sunt in acord cu prevederile europene si, de asemenea, pana la ce grad sunt respectate in practica.
Comentariile sunt insotite de extrase din jurisprudenta relevanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului si a instantelor nationale, dar si de textele din documentele europene care au inspirat legiuitorul roman la elaborarea noii legi in materie – Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate.
Autorii Aurel Ciobanu, Teodor Manea, Elena Lazar si Dragos Pargaru sunt deopotriva practicieni cu experienta si cadre didactice, iar demersul lor constituie un instrument util pentru deslusirea problemelor ce pot aparea la momentul cel mai important, acela al aplicarii efective a normelor legale.
Au fost avute in vedere inclusiv modificarile şi completarile aduse prin proiectul de lege adoptat la data de 9 mai 2017 – devenit ulterior Legea nr. 169/2017 –, acestea fiind prezentate intr-o sectiune separata sub dispozitiile vizate din Legea nr. 254/2013, iar cele mai importante sunt insotite de comentariile autorilor.
Desi, prin natura sa, cartea Legea nr. 254/2013 comentata si adnotata se adreseaza in special practicienilor, ea poate fi folosita cu usurinta si de cei aflati inca pe bancile facultatilor, care vor sa aprofundeze un domeniu complex si interesant, cu multiple conotatii practice.
Titlul I. Dispozitii generale
Titlul II. Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate
Titlul III. Executarea pedepselor privative de libertate
Capitolul I. Organizarea executarii pedepselor privative de libertate
Capitolul II. Siguranta penitenciarelor
Capitolul III. Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate
Capitolul IV. Conditiile de detentie
Capitolul V. Drepturile persoanelor condamnate
Capitolul VI. Munca prestata de persoanele condamnate la pedepse privative de libertate
Capitolul VII. Activitatile educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala, instruirea scolara, invatamantul universitar si formarea profesionala a persoanelor condamnate
Capitolul VIII. Liberarea conditionata
Capitolul IX. Recompense, abateri si sanctiuni disciplinare
Capitolul X. Documente intocmite de administratia penitenciarului
Titlul IV. Executarea masurilor preventive privative de libertate
Capitolul I. Executarea masurilor preventive privative de libertate in centrele de retinere si arestare preventiva
Capitolul II. Executarea masurilor preventive privative de libertate in centrele de arestare preventiva si in sectiile de arestare preventiva din penitenciare
Capitolul III. Executarea masurii preventive a arestului la domiciliu
Titlul V. Dispozitii privind executarea masurilor educative privative de libertate
Capitolul I. Dispozitii generale
Capitolul II. Organizarea executarii masurii internarii intr-un centru educativ si intr-un centru de detentie
Capitolul III. Regimurile de executare a masurilor educative privative de libertate
Capitolul IV. Conditiile internarii
Capitolul V. Drepturile si obligatiile persoanelor internate
Capitolul VI. Munca prestata de catre persoanele internate
Capitolul VII. Activitati si programe de reintegrare sociala
Capitolul VIII. Recompensele, invoirea din motive umanitare, abaterile si sanctiunile disciplinare
Capitolul IX. Siguranta centrelor educative si a centrelor de detentie
Capitolul X. Liberarea persoanelor internate, inlocuirea masurii internarii in centrul de detentie sau in centrul educativ cu masura educativa a asistarii zilnice, continuarea executarii masurii educative privative de libertate in penitenciar
Capitolul XI. Documentele intocmite de administratia centrelor educative si de detentie
Capitolul XII. Amanarea sau intreruperea executarii masurii educative a internarii intr-un centru educativ sau intr-un centru de detentie
Titlul VI. Infractiuni si contraventii
Titlul VII. Dispozitii finale
Anexa nr. 1. Ancheta de opinie privind conditiile de viata ale persoanelor private de libertate in Romania
Anexa nr. 2. Rezultatele anchetei privind conditiile de detentie in Romania
Anexa nr. 3. Fragmente din Raportul CPT Romania [CPT/Inf (2015) 31]
Lista alfabetica a hotararilor si a deciziilor Curtii Europene a Drepturilor Omului
Lista cronologica a sentintelor si deciziilor instantelor nationale